Julskinka

Julskinka

Vad vore julen utan julskinka? Kanske inte en självklarhet i dessa tider då en del människor är vegetarianer, men för de flesta av oss är julskinkan trots allt fortfarande en av julbordets höjdpunkter.

skinka1

En julskinka kan kokas eller stekas i ugnen. Vilket man än väljer handlar det om att tillaga skinkan så att den kommer upp till en temperatur av 68 grader. Använd köttermometer. Ta gärna ut skinkan när den är några grader lägre eftersom temperaturökningen fortsätter även efter det att du tagit ut skinkan ur ugnen.


Räkna med att det tar ett antal timmar att tillaga julskinkan. Hur lång tid det tar beror på vilken tillagningstemperatur du väljer. En del hävdar att skinkan blir saftigare och godare om man tillagar vid 125 grader istället för 175 grader, det är ju en smaksak men också en fråga om hur mycket tid man har till sitt förfogande.

Efter tillagningen skär du bort eventuell svål . Blanda sedan 1 ägg, några msk senap (efter smak) och pensla detta jämt på ovansidan av skinkan. Strö över lite ströbröd och grillera ca 5-10 min i 225-250 graders temperatur i ugnen – till dess att skinkan fått lagom med färg.

En fråga som ofta kommer upp är om man skall ha rimmad eller sockersaltad skinka. Den rimmade skinkan är lite saltare, men är ofta den som rekommenderas i olika recept. Detta är en fråga om tycke och smak. Själv föredrar vi den sockersaltade skinkan till jul.


julgodisse   brasa   tilltugg