Julkaka

En julkaka som man äter till jul i bl.a. England och USA. Finns i många olika varianter. Här kommer en god variant.


Ingredienser:
1,5 dl matolja
3 dl socker
3 ägg
4,5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/4 tsk salt
3 dl hela färska tranbär (eller andra bär enligt eget tycke och smak)
3 dl skalade och hackade äpplebitar
1,5 dl hackade pekannötter (eller andra nötter t.ex. valnötter enligt eget tycke och smak)
1 tsk vaniljsocker
Florsocker

1. Visap olja, socker och ägg med elvisp till en jämn smet.
2. Blanda därefter samman de torra ingredienserna och rör ner dessa i smeten.
3. Tillsätt bär, äpplen, nötter och vaniljsocker. Blanda väl.
4. Bakad i smord och mjölad form i 150 grader ungefär 50-60 minuter. Baka därefter i 175 grader i ca 15-20 minuter.
5. Ta kakan ur ugnen och låt svalna i formen i ca 15 minuter innan du vänder ur kakan och täcker den med siktat florsocker.
Du kan också baka denna kaka i små separata formar om du vill. Tänk då på att tid för bakning i ugnen måste minskas betydligt.


julgodisse   brasa   tilltugg