Brunkål

Det är ganska enkelt att göra egen brunkål.  Här kommer ett gott recept.


Gott recept på brunkål
Brunkål är enkelt att göra och blir mycket gott i en hemlagad variant. Du behöver inte lägga ner så mycket tid under tillagningen utan kålen sköter sig själv. Du bör dock vara beredd att vara hemma i närheten av spisen. Börja gärna göra kålen tidigt på morgonen – den kan stå och puttra nästan hela dagen (beror på hur mycket kål du gör) Ett tips är att inte göra kålen på julafton. Kåldoften kan lätt sprida sig i huset. Gör kålen några dagar i förväg – den håller sig bra i kylen.

brunkal

1 stort vitkålshuvud
margarin
några deciliter sirap
0,5 tsk ättika

1. Ta fram din allra största kastrull. Skär upp vitkålshuvudet i smala strimlor.

2. Lägg i en klick margarin eller ringla lite flytande margarin i botten av kastrullen. Lägg vitkålen direkt i kastrullen.

3. Sätt på spisen. Har du tid att passa kastrullen kan du köra igång på medelvarm platta. Annars är det bäst att sätta igång på låg värme och låter kastrullen stå.

4. Efter några timmar minskar innehållet i kastrullen. Din kastrull var från början helt full, men kålen krymper och du får kanske kvar 1/8-del av den ursprungliga volymen kål.

5. Rör om då och då under dagen. I början är det svårt att röra om eftersom kastrullen är så full, men efterhand som kålen minskar i volym har du möjlighet att röra om så att kålen tillagas jämt.

6. När kålen blivit brun och riktigt mjuk är det dags att smaksätta den. Ta några dl sirap och smaka av med en halv tesked ättikssprit. Smaka av och tillsätt efter eget tycke och smak.


julgodisse   brasa   tilltugg